Kijk live, ga backstage, ontdek XITE of win prijzen
Icons: Missy Elliott - The Rain (Supa Dupa Fly)

Wat zeggen bepaalde muziekvideo’s over een tijdperk en waarom doen sommige muziekvideo’s er nog steeds toe? In ‘Icons’ zetten we iconische muziekvideo’s in de schijnwerpers en gaan we hier dieper op in. First up: Missy Elliott - The Rain (Supa Dupa Fly).

In 1997 bracht Missy Elliott haar debuutsingle The Rain (Supa Dupa Fly) uit. De single is onderdeel van haar debuutalbum Supa Dupa Fly en het eerste nummer waar ze een muziekvideo voor maakte. ‘’The Rain’’ is een referentie naar de sample van het nummer I Can’t Stand The Rain van Ann Peebles uit 1973 en is geproduceerd door haar goede vriend Timbaland.

 

De muziekvideo begint met misschien wel het meest gewaagde mode statement in de geschiedenis van muziekvideo’s: de iconische opgeblazen outfit. Maar achter deze outfit schuilt meer. Missy Elliott gaf in een interview aan dat de outfit een manier was om haar verlegenheid te verbergen. Tegelijkertijd is de outfit ook een symbool van kracht, omschrijft Elliott. De muziekindustrie had destijds een ander idee over hoe vrouwelijke hiphop artiesten eruit moesten zien, maar Elliott ging haar eigen weg. 

 

The Rain (Supa Dupa Fly) is geregisseerd door Harold ‘Hype’ Williams. Zijn innovatieve manier van regisseren ging hand in hand met de unieke visie van Missy Elliott. Het is niet Williams' enige succesvolle productie: de regisseur is ook verantwoordelijk geweest voor de muziekvideo's van hiphop en R&B artiesten zoals 2Pac, The Notorious B.I.G., Jay-Z, TLC en Beyoncé.

 

De choreografie, kleding en visuele aesthetic in de muziekvideo weerspiegelen Elliott's visie die volledig botste met de mainstream popcultuur van die tijd. Hiermee legde ze de basis voor vele artistieke muziekvideo’s die volgden. Dit leidde ertoe dat Missy Elliott in 2019 de Video Vanguard Award mee naar huis nam en de erkenning kreeg als allround visionair.

 

FUN
FACTS